Kedves Vendégünk,
hogyan végeztethet
vastagbélszűrést fájdalommentesen?

Online rendelve is elérhető a vastagbélrák és -gyulladás szűrése
nagy biztonsággal, kellemetlenségek nélkül.

Kérem, kattintson ide az igényléshez!

Lehet, hogy csak egy közeli tragédia, de akár valós veszély is rávilágíthat arra, hogy a vastagbélrák, amely az egyik vezető halálok hazánkban, mindannyiunkat, akár hozzátartozónkat is érintheti. Annak ellenére, hogy tudjuk, minden tétlenül, de az alattomosan elhatalmasodó betegséggel együtt eltöltött idő csökkenti a gyógyulás esélyét, az esetleges kellemetlenségtől, fájdalomtól való félelmünkben húzódozunk attól, hogy vastagbéltükrözésre vagy -röntgenre menjünk. De érezzük, hogy ezzel a veszély nem szűnik meg, hiába próbáljuk magunkat áltatni.

A végbéltükrözés, amikor is a végbél alsó 13-25 cm-ét átnézzük, ugyan a vastagbélrák leggyakoribb előfordulási helyét szűri, de a magasabban lévő kb. 2-2,5 méter vastagbelet természetesen nem látja.

Pedig nagyon sok tényező hatására fokozódhat a vastagbélrák esélye. Ezeket semmiképpen sem hagyhatjuk figyelmen kívül.

Azok a jól ismert tényezők, amelyek hajlamosítanak a vastagbélrákra:

 • 50 év feletti életkor
 • Növényi rostban, kalciumban, folsavban szegény diéta
 • Vörös húsokban, állati eredetű zsírban, finomított cukorban, finomított, átalakított, nagy fokban feldolgozott élelmiszerekben gazdag ételek, alkohol rendszeres fogyasztása
 • Dohányzás
 • Rendszeres éjszakai munka
 • Mozgásszegény, ülő életmód
 • Elhízás
 • II. típusú cukorbetegség
 • Epekőbetegség
 • Autoimmun betegség, főleg a gyulladásos bélbetegség (IBD, ulcerozus kolitisz, Crohn-betegség)
 • Korábbi vastagbél-, here-, prosztata-, emlő-, petefészek-, méhrák, és más daganatok, sugárkezelés
 • Vérrokonok között vastagbél polipok, -rák, familialis adenomatózus polipózis (FAP) és örökletes nem polipos vastagbélrák (HNPCC)

A következő figyelmeztető jelek főleg a fenti tényezők meglétekor vastagbélrákra utalnak:

 • Véres, nyálkás, ceruzavékonyságú széklet
 • Székrekedés-hasmenés váltakozása
 • Széklet nélküli rendszeres, erős székelési inger
 • Gyakori görcsös hasi fájdalom, puffadás, hányinger, teltségérzet és étvágytalanság
 • Fokozódó fáradékonyság, levertség, feltűnően csökkent teljesítőképesség
 • Nem szándékos fogyás, sápadtság

 

Ezek kiszűrésére csak a kellemetlen vastagbéltükrözés vagy -CT röntgen a megoldás?

Lehet, hogy a fejünkbe már rég befészkelte magát a gondolat, hogy vastagbélvizsgálatra kéne menjünk, bármilyen kelletlen előkészületekkel, akár vizsgálati fájdalmakkal, utólagos puffadással is járnak. De túl nagynak ítéljük meg ezt a kellemetlenséget ahhoz, hogy nagy valószínűséggel maga a vizsgálat semmilyen elváltozást ne találjon. Ha már el kell menjünk vastagbéltükrözésre, szeretnénk ennek kellemetlenségét úgy megélni, hogy erre előzetes vizsgálat alapján nagy valószínűséggel szükségünk van.

Ezek tudatában folyamatosan keressük a megoldást, de az eddig hallott, fájdalmatlan laborvizsgálatok közül magában mind a székletvér, mind az enzimvizsgálat megnyugtatónak ható eredménye túl kevés biztonsággal, bizonyossággal jár.

 

Hogyan érhetünk el nagy biztonsággal fájdalmatlan vastagbélvizsgálatot?

Egyes vizsgálatok szerint a már ismert széklet-laborvizsgálatok együttes alkalmazásával fokozhatjuk azok érzékenységét, ráadásul évenként elvégezve is nagyobb biztonságot érhetünk el.

Ennek segítségével évente elvégzett hármas kombinált székletteszttel nagy biztonsággal kiszűrheti a kialakuló vastagbélrákot és vastagbélgyulladást. Ha a teszt eltérést talál, akkor viszont további vizsgálat, vastagbéltükrözés mindenképpen szükséges, hogy az elváltozásból szövettani mintát vegyenek, és az egyénre szabott kezelést ennek birtokában elkezdhessék.

 

Miért hasznos Önnek a hármas kombinált székletteszt?

 • kényelmesen, otthonról rendelhető akár szeretteinek is
 • házhoz szállítás
 • fájdalommentesen, komfortosan, otthon elvégezhető mintavétel
 • ingyenes postai csomagfeladás
 • három egymástól független módszer alkalmazásával az eddig használatos egyszerű széklettesztekhez képest sokkal nagyobb biztonság
 • kiszűri a vastagbélben lévő vérzést, 1 cm-nél nagyobb polipokat, daganatot
 • gyermekek esetében is nagy valószínűséggel el tudja dönteni, hogy vastagbéltükrözésre, szövetvételre szükség van-e
 • elkülöníti a irritábilis bél szindrómát (IBS) (tünetei: főleg stressz esetén haspuffadás, görcsös hasi fájdalom, székrekedéssel váltakozó gyakori hasmenés, nyákos széklet) a vastagbélbélgyulladástól (IBD)
 • gyulladásos bélbetegség (IBD) esetén gyulladás aktivitásának monitorozása
 • nem csak leletet, hanem arról közérthető véleményt is ad

 

Mire nem alkalmas és mikor nem szükséges a hármas kombinált székletteszt alkalmazása?

A székletteszt hasmenéses széklet vizsgálatára nem alkalmas.

Ha nem tartozik a fenti rizikócsoportokba, nincsen vastagbélrákra utaló fenti panasza és öt éven belül volt vastagbéltükrözése, vagy ha két éven belül vastagbéltükrözése volt, a kombinált székletteszt elvégzése egyéb orvosi javaslat hiányában nem szükséges.

 

Milyen vizsgálatokat tartalmaz a kombinált székletteszt?

A széklet calprotectin vizsgálatot az emésztőrendszer gyulladásos folyamatainak vizsgálatára alkalmazzák, segít elkülöníteni a bélgyulladást (IBD) az irritábilis bélszindromától (IBS). Megemelkedett a koncentrációja bélgyulladásban (IBD, Crohn betegség, colitis ulcerosa), bélfertőzésekben, mucoviscidosis (cisticus fibrosis), bélrák esetén, kisgyermek- és idős korban (ilyenkor más értékeket tartunk kórosnak).

A székletvér vizsgálat akár láthatatlan mennyiségű bélvérzést is kimutat, ami sokszor fekélyre, gyulladásra, polipokra, rákra utal. Önmagában a székletvér vizsgálatnak kevés kórjelző szerepet tulajdonítanak, ennek ellenére Magyarországon megszokott jelleggel ezt a vizsgálatot alkalmazzák vastagbélrák-szűrésre.

Az M2-PK vizsgálat a vastagbélrák és az 1 cm-nél nagyobb vastagbélpolipok által nagyobb mennyiségben termelt anyagcsereterméket mutatja ki, a vastagbélrák egyik legmegbízhatóbb jelzője. Németországban vastagbélrákra rutin jelleggel ezzel szűrik a lakosságot.

Ezek a szűrővizsgálatok ugyan kisebb hatékonysággal, de önmagukban is használatosak vastagbélszűrésre. Együttesen viszont a hármas kombinált székletteszt nagy biztonsággal kiszűri a vastagbélrákot, -polipokat, bélgyulladást.

 

Mit tartalmaz a hármas kombinált székletteszt szűrőcsomag?

3 db. különböző speciális, könnyen, komfortosan használható széklettartályt és a hozzájuk való azonosító matricát
+ 1 db. ingyenesen postára adható tartódobozt a széklettartályok vizsgálatra küldéséhez
+ 1 db. tájékoztatót (az egyszerű és helyes székletmintavételhez) és vizsgálatkérő lapot egyben.
A vizsgálat eredményét és értékelését a postára feladás után kb. 3 héttel email-ben kapja meg.

 

Mit tartalmaz még a csomag?

Sokak számára a mélyöblítésű WC lehetetlenné teszi a helyes székletmintavételt, ezért segítségül még egy székletfelfogó papírt is teszünk a csomagba a kényelmes és egyszerű mintavételhez.

Mivel gyakran nagyon nehéz a leletek értelmezése, külön értékelő emailt küldünk a vizsgálati leletről, további teendőkről.

 

Mennyibe kerül a hármas kombinált székletteszt?

A székletteszt nyújtotta biztonságot napi két zsemle áráért kapja meg.

Régóta keresünk arra megoldást, hogyan előzhetjük meg a vastagbélrák elhatalmasodását olyan esetben, amikor nem érezzük annyira komolynak a problémánkat, sokkal jobban félünk, mintsem hogy kellemetlenségek (pl., bélmosás, a vastagbél felfújása, altatás, stb.) árán vastagbéltükrözésen vagy -röntgenen szűrjék ki esetleges problémánkat.
Másrészt általában nem akarunk időt szakítani a vastagbél-vizsgálattal járó (a vizsgálat előtti, bélmosásos nappal együtt) két napos betegszabadságra. Ez a teszt kapcsán a reggeli székeléskor 5 perc teendővel és egy postai sorban állással össze sem hasonlítható.
Az eddig elérhető vizsgálatok (székletvér, M2-PK vizsgálat) magukban sok esetben hibásan nem jelezték a fennálló problémát. A három különböző típusú kórjel vizsgálatát tartalmazó kombinált székletteszt alkalmazása viszont sokkal nagyobb biztonságot jelent, kisebb hibaaránnyal bír.

A fokozott biztonságért évente érdemes a vizsgálatot megismételni, így évente ára 25.000 Ft.

 

Egészségpénztári számlára fizethetem?

Önkéntes egészségpénztári számlát csak közvetlenül a proktológiai rendelésünkön megvásárolt széklettesztekhez tudunk adni.

 

Mit kell tennie ahhoz, hogy idejében megszüntesse a veszélyes aggódást?

A magyar lakosság magas vastagbélrák halálozási aránya Európa szomorú élvonalában található. Ennek nagy részéért nem csak a helytelen életmód, hanem a túl későn felfedezett, már rákos elfajulás is felelős.

Kérem, kattintson ide az igényléshez!

Figyelem!

Amennyiben a fenti lista szerint fokozott hajlama van a vastagbélrákra, vagy panaszai alapján van erre esély, ideje lépnie. Minden tétlen, vizsgálat nélkül töltött héttel, hónappal, évvel csak növeli annak az esélyét, hogy mind nehezebben gyógyítható betegség alakuljon ki.

Ne feledje, ha megrendeli a hármas kombinált székletteszt csomagot, kényelmesen, kellemetlenségek nélkül nagy biztonsággal kiszűrheti a vastagbélrákot és -gyulladást.

A kombinált székletteszt rendelésének menete:

 1. Kérem, a csomag darabszám megadása, a fizetési és szállítási mód bejelölése után töltse ki adataival a megrendelő adatlapot!
 2. Az elolvasott Általános Szerződési Feltételeket kipipálva fogadja el!
 3. Nyomja meg a “Megrendelő gomb: kérem a szűrőcsomagot.” feliratú gombot!
 4. Ha bankkártyával fizet, egyenlítse ki a számlát! Utánvétel esetén a csomag átvételekor kell rendeznie a számlát.
 5. A székletteszt igénylőt a megfelelő személy adataival adatait töltse ki!
 6. A hatályos törvényi előírások miatt egészségügyi adatait csak aláírt beleegyezése esetén kezelhetjük, ehhez Hozzájárulási Nyilatkozatot küldünk el Önnek. (Szkennelve, akár mobiltelefonon lefényképezve is feltöltheti oldalunkra.)
 7. Az aláírt Nyilatkozat hozzánk való beérkezése, telefonos egyeztetés után a székletteszteket tartalmazó csomagot a GLS futárszolgálat segítségével kapja kézhez.
 8. A felhasznált széklettartályokat a csomagban található dobozba téve még aznap adja ingyenesen postára!
 9. Az eredményeket tartalmazó leleteket a laboratóriumból, azok magyarázatát tőlünk kb. 2-3 hét múlva kapja meg.